top of page

Weekendje in het Heilige Hageland. Van God, maagden, de Rode Ridder en de Witte(n).

Bijgewerkt op: 20 nov. 2020

Ieder woord en iedere letter in de titel heeft zijn bedoeling en maakt allusie op zaken die we tijdens dit prachtige weekend gaan beleven... Gaandeweg zult u de titel zelf kunnen ontrafelen...


Op een redelijk kleine oppervlakte vindt u wijngaarden (ja, wijngaarden!), prachtige natuurgebieden, eeuwenoude cultuur en God, veel God.


Het programma is opgesteld om zo weinig mogelijk mensen te ontmoeten om het zo Corona-proof te houden!

Maar ook als u God niet zoekt of wie weet, al gevonden hebt, biedt dit corona-proof weekend voor elk wat wils! Voor een deel wordt het programma hernomen dat in een eerdere post besproken werd.



Als u de trip inkort, kan u ook op één dag heel wat beleven in het Hageland!
 

Programma

Dag 1

  • Beninksberg met zijn wijngaard

  • Kasteel van Horst, bekend van de Rode Ridder

  • Begijnhof van Diest

  • Diest

Dag 2

  • Abdij Averbode

  • Maagdentoren Zichem

  • Scherpenheuvel

 

Dag 1

 

Beninksberg & kasteel van Horst

Onze trip begint in Wezemaal aan de Beninksberg. Ik was er al zeer vroeg om de zonsopgang mee te maken. Een feeëriek gezicht!


Voor de details verwijs ik graag naar de eerdere blogpost over deze magnifieke plek waar de authentieke Hagelandse druiven worden gekweekt. Duizenden jaren geleden kwam de zee tot hier en de Beninksberg is een achtergebleven duin.



Op de website van Toerisme Vlaams-Brabant vindt u een prachtige wandeling op en rond de Beninksberg. Bent u nieuwsgierig om de Hagelandse wijn te proeven? Dat kan in het bezoekerscentrum in Wezemaal.


Ivm COVID19 maatregelen best eerst even checken of het bezoekerscentrum voor Hagelandse wijn toegankelijk is als u wil proeven

Ook aan het kasteel van Horst zijn er een aantal bewegwijzerde wandelingen te doen. Hou er rekening mee dat het kasteel een zeer grondige renovatie ondergaat. Het zou kunnen dat wat u te zien krijgt, niet volledig overeenstemt met deze foto's, maar alleszins is het een passage waard!


U begrijpt alvast één element uit de titel van deze blogpost na dit hoofdstukje... Maar waarvan komen de anderen?
 

Begijnhof van Diest

België telt niet minder dan 27 begijnhoven waarvan er 13 erkend zijn als UNESCO werelderfgoed. Dat geldt sinds 1998 ook voor het begijnhof van Diest. Ik heb al heel wat begijnhoven bezocht maar ik blijf Diest toch één van de mooiste vinden.


Wat jammer is, zijn de lelijke woonblokken die men vlak naast het begijnhof heeft gebouwd. Ze ontsieren de buurt maar het begijnhof zelf is natuurlijk intact gebleven. Er zijn horeca zaken en het is er bijzonder pittoresk om eens rond te wandelen.


Ligging

Bekijk hier de ligging op Google Maps.



Geschiedenis

Dit begijnhof werd reeds gesticht in de 13de eeuw. In tegenstelling tot bv. het begijnhof van Brugge of Dendermonde, staan de huizen niet rond een centraal plein, maar was het begijnhof een stadswijk dat geïntegreerd was binnen de stadsmuren. Dat maakte ook dat de begijnen veel handel dreven en veel contact hadden met de stedelingen.


Toen de zeden in de 16de eeuw wat losser werden, besliste de begijnenpastoor om de duimschroeven wat aan te halen. Voortaan gingen de begijnen in een zwart habijt gekleed en was het contact beperkt.


Op zijn hoogtepunt telde het begijnhof vier conventen en bijna vierhonderd begijnen. De huisjes die er nu nog staan, dateren uit de 18-19de eeuw. De Franse Revolutie heeft ook hier een zware tol geëist.


Diest heeft nog veel meer te bieden. Om tijdens de Corona crisis het menselijk contact te beperken, heb ik me beperkt tot het begijnhof. Overnachtingsmogelijkheden vindt u meer dan genoeg. In Diest is zelfs een camper-plaats.
 

Dag 2

 

Abdij van Averbode


Bij het schrijven van deze blogpost zitten we volop in de tweede COVID lockdown . Onlangs hoorde ik op het nieuws dat de verkoop van noveenkaarsen boomde. In tijden van oorlog en crisis vinden de mensen vaker de weg naar "hierboven" blijkbaar...


Ik had u verwittigd, beste lezer, dat zowel God als de Witte(n) nadrukkelijk aanwezig zouden zijn.... De associatie met de Witte heeft u allicht al wel gemaakt; maar vanwaar het meervoud?

 

Start van de trip

Parkeer uw wagen op P1, naast het kerkhof. By the way: dit kerkhof is een burgerlijk kerkhof; de paters hebben hun eigen kerkhof binnen de abdij.


De foto's die u hieronder ziet, zijn gemaakt van in het weggetje achter het kerkhof.


Kijk hier om de parking te situeren op Google Maps.

 

Geschiedenis


De Abdij van Averbode kan terugkijken op een rijke geschiedenis, die intussen al tien eeuwen overspant. Ze wordt in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Al snel wordt aan landbouw gedaan, wat de leefbaarheid verzekert. Doorheen de eeuwen kent de abdij echter heel wat beproevingen: plunderingen, branden, de pest,… Eind 18de eeuw wordt ze zelfs verkocht en afgebroken.


Vanaf de 19de eeuw gaat het terug bergop. Het kloosterleven wordt hervat en de abdij wordt de spil van heel wat activiteiten: missiewerk, een uitgeverij,… In de 20ste eeuw stichtten de norbertijnen verschillende scholen. Vandaag kijkt de Abdij van Averbode volop vooruit, met onder meer een veelzijdige productenkorf en een gloednieuw belevingscentrum.


Neem zeker uw tijd om rond te wandelen in de abdij en vergeet niet te passeren langs "Het Moment" waar u producten kunt kopen die in de abdij zijn gemaakt zoals kaas, brood en natuurlijk het wereldberoemde bier. In niet-COVID tijden is dit ook een brasserie.



Tijdens de zomermaanden kan u tegenover de ingangspoort terecht in de befaamde "Lekdreef" voor de beste ijskreem ter wereld. Er staan wel 100 kraampjes!

 

Toegegeven, ik "heb" iets met Averbode

Hoe moet ik mijn relatie tot deze schitterende Norbertijnerabdij nu omschrijven.... In de jaren '70 liep ik school op het St. Michielscollege te Schoten dat nog steeds bestaat en nog steeds eigendom is van deze abdij. De Norbertijnen worden vanwege hun witte pij ook wel de "witte paters" genoemd. Vandaar de allusie op de "witten" in de titel van deze post.


  1. De rector van het college, pater Caals, was een jeugdvriend van wijlen mijn vader. Ze waren in de naoorlogse jaren samen misdienaar geweest en ze hadden samen aan de miswijn gezeten. Ik werd natuurlijk extra in de gaten gehouden... Leo Caals werd later prior van de abdij en nog later werkte hij voor het Generalaat van de Norbertijnen in Rome.

  2. Ieder schooljaar moesten we verplicht 2x op retraite, beurtelings in Averbode en Tongerlo (ook een Norbertijnerabdij). We brachten er heel wat tijd door met de paters en namen deel aan het gebed. Het beste gedeelte was uiteraard de avondlijke ontspanning waar de Westmalle rijkelijk vloeide :)

De Norbertijnen worden ook "witte paters" genoemd. Vandaar de witten (meervoud) in de titel van deze blogpost.
 

In de buurt

De abdij van Averbode ligt midden in een uitgestrekt natuurgebied. Ideaal om te fietsen en te wandelen. Hieronder vindt u enkele websites met wandelingen:



 

Zichem

Voor alles is het Hageland de streek en Zichem het dorp van de Witte van Zichem uit de onsterfelijke roman van Ernest Claes.



Met dit "airke" werd de TV-reeks "Wij Heren van Zichem" onsterfelijk. De buitenopnamen van deze populaire BRT-reeks gebeurden grotendeels in Zichem. Vandaag staat het kerkje van "Pastoor Munte" (Luc Philips) er bouwvallig bij. Het station waar Herman Coene (Jo de Meyere) de trein nam om aan het seminarie voor priester te gaan studeren, staat er nog.



We zijn hier dus aan de Demer, waar de Witte met zijn maten ging zwemmen "in hunne flikker" en waar zijn moeder zijn kleren stiekem kwam wegnemen omdat hij eigenlijk bij de boer moest gaan knecht spelen.

 

En die Maagdentoren?

Zichem had nog een andere, veel oudere en veel belangrijkere functie.


In de middeleeuwen lag Zichem aan de grens die het hertogdom Brabant scheidde van het graafschap Loon. Om deze scheidingslijn te beschermen, werd een grenstoren gebouwd op de oever van de Demer. Aan de voet van de toren zijn de muren meer dan vier meter dik. Deze reus was niet zomaar een adellijk statussymbool, maar een echte slottoren.


Voor de toren waren verschillende namen in gebruik, maar Maagdentoren is de meest populaire. Volgens velen schuilt achter deze naam het tragische verhaal van de dochter van de kasteelheer, die door haar vader in de toren werd opgesloten omdat zij weigerde te trouwen met de man die hij voor haar had uitgekozen.


De streek is prachtig. De toren zelf kan normaal beklommen worden maar is in november 2020 gesloten vanwege de sanitaire crisis.


Als u tot hier bent geraakt, hebt u de ganse titel van deze blogpost ontcijferd. Bedankt om zover te lezen!
 

Scherpenheuvel

Op de berg van Scherpenheuvel raakt de hemel de aarde. Ook al gelooft u niet dat er in Scherpenheuvel iets te vinden is, de rit er naartoe door het mooie Hageland is al mooi.


Ondergetekende ging vroeger met de 62e Master Van Bladel scoutsgroep jaarlijks op bedevaart naar Scherpenheuvel: 62km te voet, dan uiteraard naar de mis. In de eertijds moderne Mariahal die vandaag eerder op een vervallen stal lijkt met een grote lege parking. Vervolgens kip met friet in de Leeuw van Vlaanderen, dan pinten drinken en vervolgens met de bus naar huis (die regelmatig eens moest stoppen... u begrijpt wel...).



Een bezoek is een mix van nostalgie, bewondering voor de unieke 17de eeuwse koepelkerk en gevoelens van "baat het niet dan schaadt het niet"...


Als u God niet zoekt, ontdekt u vast iets anders in Scherpenheuvel! Ik wens u veel plezier, rust en bezinning op dit mooie weekend!

458 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page