top of page

Zuid-Limburg? Leuk, en lekker, éééch lekker!

Bijgewerkt op: 20 nov. 2020

Glooiende heuvels met bomen vol appelen en peren in het sap. Kastelen verscholen in eeuwenoude bossen met private wijngaarden. Artisanale brouwerijen waar je "recht van het vat" het edelste der natten kan proeven en kerktorens die opduiken achter een heuvelkam. In Zuid-Limburg wordt er vol en graag geleefd!



Waar het noorden van Limburg plat is met naaldbossen op magere zandgrond, is het zuiden net een andere wereld.


Natuurlijk zijn de Zuidlimburgse steden de moeite. Tongeren, Sint-Truiden of Tienen lonen zeker de moeite om te bezoeken - en wie weet doe ik dat nog wel.


De bedoeling van deze trip is om te genieten van de natuur, te onthaasten en... op tijd eens stoppen en "tanken".


 

Programma


Deze dagtrip voert ons langs de volgende minder bekende (en sommige meer bekende) juweeltjes:

  • Doorkijkkerkje van Borgloon (between the lines)

  • Heers met zijn bijzonder kasteel

  • Wilderen met de gerestaureerde uitkijkoren en de ambachtelijke brouwerij/stokerij

  • Het kasteel van Duras dat normaal niet toegankelijk is maar waarvan ik u een unieke inkijk kan delen

 

Doorkijkkerkje Borgloon

Aan de foto's hieronder ziet u direct dat die niet gisteren genomen zijn. Deze prachtige omgeving heeft in ieder seizoen zijn charme. Weet wel dat u er niet met de wagen kan geraken. Het is een geliefkoosde stopplaats voor fietsers.


Er lopen tal van wandelingen langs het monumentje. Raadpleeg even de ligging op Google Maps en bepaal zelf uw startpunt.



Het geheel is opgebouwd uit horizontale cortenstaalplaten, verbonden door gelaste vierkantige plaatjes. Het geheel staat op een betonnen fundering en dient regelmatig als decor voor video clips of TV programma's als "Vive le Vélo".


Het uitzicht over Groot-Loon en Broekom is prachtig in ieder seizoen.


 

Heers


Langs schilderachtige dorpjes met namen die tot de verbeelding spreken als Broekom en Veulen, maken we de verplaatsing naar Heers. U rijdt dwars door de boomgaarden en u passeert ook langs de Tumulus van Gutshoven. Dat is een prehistorische grafheuvel waar ik persoonlijk niks aan te zien vind en daarom besteed ik er geen aandacht aan.


Ook de wijnbouw vindt meer en meer opmars in deze streek. Omdat we straks al een "alcohol-stop" hebben, heb ik op deze trip geen wijnkasteel aangedaan :-)


 

Kasteel van Heers


Maak zeker eens een stop bij het kasteel van Heers. Dit magnifieke gebouw waarvan de geschiedenis tot de 13de eeuw teruggaat, is door een ploeg vrijwilligers van de afbraak gered. Chapeau!


Wegens geldgebrek lieten de adellijke eigenaars het kasteel verkrotten en de Belgische Staat legde er beslag op in 2007. Een groep vrijwilligers is sindsdien het kasteel en de hoeve aan het restaureren.


Af en toe kan je het kasteel bezoeken. Zoek zeker eerst eens op internet. Het domein werd sinds de 18de eeuw niet meer gewijzigd maar is wel danig verwilderd.



In Heers vindt u een voldoende aanbod aan horeca voor moest u nu al honger of dorst hebben.


We maken de verplaatsing naar Wilder, vlakbij Sint Truiden. Onderweg geniet u van het glooiende landschap. Als u voor de fiets hebt gekozen voor deze trip, hoop ik dat u voldoende battery power over hebt...



 

Wilderen en zijn brouwerij



U zou het niet zeggen als u dit slapend Limburgs dorpje binnenrijdt, maar Wilderen barst van de cultuur. Bij het binnenrijden valt u allicht de voormalige pastorij op en de kerk op maar vooral haar toren. Deze 12de eeuwse toren werd prachtig gerestaureerd en kan in principe bezocht worden.



Aan de poort van de Toren van Wilderen hing een bordje dat vanwege COVID19 bezoek niet mogelijk was. Normaal kan hij bezocht worden.
 

Brouwerij/distillerie van Wilderen


Deze familiebrouwerij bestaat sinds 1743 en brouwt vandaag een gamma van een achttal bieren en verschillende distillaten waaronder gin, jenever en whisky.


Tijdens het weekend kan u er ook terecht voor een hapje. Bij mooi weer moet u er rekening mee houden dat het druk kan zijn omdat er verschillende fietsroutes langs Wilderen passeren.



 

Toemaatje: Kasteel en wijngaard van Duras


Net voorbij het centrum van Wilderen (als je daarover al kan praten), ligt het privé-landgoed van Duras. Het is eigendom van de graaf van Liedekercke die er sinds 2014 ook opnieuw woont met zijn gezin. Daarvoor stond het kasteel jaren leeg.


De prachtige lange platanendreef waardoor je in de schaduw naar het kasteel wandelt, doet mysterieus aan.


Alhoewel de poort soms openstaat, is het niet de bedoeling dat iedereen zomaar binnenwandelt. Het is en blijft een privé-residentie. Er kunnen feesten worden georganiseerd en er zijn enkele gastenkamers die kunnen gereserveerd worden. Gelukkig kwam ik er de concierge tegen die me met plezier wat uitleg gaf over het kasteel en die me toeliet wat foto's te nemen. Waarvoor hartelijk dank!


Tijdens WOII werd het kasteel merkwaardig genoeg niet door de Duitsers bezet. Integendeel, de grafelijke familie verborg er Joodse kinderen. het standbeeld aan de inrijpoort werd geplaatst uit dankbaarheid omdat de dorpsbewoners hen de ganse oorlog niet verraden hadden; wel werd er een V1 bom afgevuurd op het kasteel die achteraan het gebouw terecht kwam.



De oranjerie werd tot woning omgebouwd en de boomgaard werd wijngaard. In totaal staan er 6.5ha wijnranken.


Er worden verschillende soorten wijnen aangeboden, voor meer details kijk op www.gloirededuras.be


Ik wens u een ontspannende en lekkere trip in Zuid-Limburg! Het "liken" van deze blogpost is toegestaan en uw commentaar lezen we graag!
81 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page