top of page

Wat hebben Godelieve van Gistel en Graaf Gwijde gemeen?

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2021

Ze waren "gedoeme" geburen! Tot daar het spelletje allitereren. Zelfs nu Rock Torhout al sinds 1998 (nvdr: dank u beste lezers voor het melden van de typfout) ter ziele is gegaan, rockt deze stad nog altijd!


Deze dagtrip is voor als u aan de kust bent en het is slecht weer. Of u wil om Corona-redenen liever niet de drukte opzoeken. Ik neem u een ganse dag mee naar de natuur, historie en de gastronomie van het Graafschap Vlaanderen.


Laat u verwonderen door de glooiende omgeving, de prachtige natuur, het gevoel van ruimte en de ongerepte natuur in deze magnifieke streek!
 

Programma

Voor deze dagtrip kan u kiezen voor de wagen of voor de (elektrische) fiets. We doen achtereenvolgens deze plekken aan in Gistel en Torhout waar onze Vlaamse geschiedenis alomtegenwoordig is;

  • De Abdij Ten Putten in Gistel waar St. Godelieve werd gemarteld en vermoord

  • Slot Wijnendale in Wijnendale (Houtland) waar Gwijde van Dampierre verbleef en waar Leopold III weigerde om in ballingschap te gaan.

  • Ravenhofkasteeltje met het unieke aardewerkmuseum gelegen in een groene long in Torhout

  • Kasteel d'Aertrycke in het gelijknamige provinciaal domein in Torhout

Je kan deze trip doen per (elektrische) fiets of per auto. Totale afstand (heen en terug) ongeveer 40km. Of neem uw fiets mee op de wagen en voorzie extra tijd om onderweg een fietstoertje te doen in Wijnendale

Inleiding


De vaderlandse geschiedenis is er bij ondergetekende nogal "ingedramd" door de paters Norbertijnen waar ik college liep. Als het Graafschap Vlaanderen bij u niet direct een belletje doet rinkelen, is het voor het aanvatten van deze dagtrip handig om er even Wikipedia op na te lezen.


Indien u hiervoor toch geen zin hebt, toch even dit:

  1. Het Graafschap Vlaanderen is bijna 1000j lang een soevereine staat geweest die zich uitstrekte van Noord-West Frankrijk tot Zeeland. Enkele van de bekendste graven waren: Gwijde Van Dampierre en Maria Van Bourgondië.

  2. Het is het énige stuk van het Middeleeuwse Frankrijk dat vandaag niet meer in Frankrijk ligt.

 

Abdij Ten Putten


Ook al bent u atheïst, of een andere "ist", deze plek is zo mysterieus en de legende heeft hoegenaamd niets met geloof of godsdienst te maken!


Ligging


Stel uw navigatiesysteem in op Abdijstraat 84 te Gistel. U vindt gratis parking vlak naast de abdij aan het einde van de doodlopende straat.



Legende

Volgens de legende werd Godelieve door haar adellijke ouders uitgehuwelijkt aan heer Bertolf rond het jaar 1060. Ze viel echter niet in de smaak van haar schoonmoeder en werd zeer slecht behandeld, zelfs gevangen gezet en mishandeld. Ze vluchtte opnieuw naar haar vader die haar prompt terugstuurde naar Bertolf. Uiteindelijk zou Godelieve gewurgd zijn en in een put gedumpt waar ze verdronk.

Bertolf hertrouwde en kreeg een blindgeboren dochter Edit. Ze zou door het water van de put waarin Godelieve verdronken was, van haar blindheid genezen zijn. Op die plaats verrees later een abdij en tot op vandaag komen bedevaarders in de Koepelkapel aan de waterput flessen vullen om allerlei genezingen te bekomen!!


Om de twee jaar gaat er in Gistel een prachtige processie uit die het leven en sterven van Godelieve uitbeeldt.

Voor meer historische details, verwijs ik u graag naar deze website.








Site

Vandaag is deze site geen officiële abdij meer. De zusters Benedictinessen woonden hier nog tot 2011. Er woont wel een religieuze gemeenschap die zich Gemeenschap Moeder der Vrede noemt.


U kan de tuin bezoeken, de mysterieuze Koepelkapel met de waterput uit 1634, de kerk waar nog gebedsdiensten plaatsvinden, het museum annex gevangenis (tegen een kleine inkomprijs), het genadebeeld en het hemd zonder naad.


Op het domein is ook een cafetaria (St. Godelievezaal) waar u terecht kan voor een hapje en een drankje.


Hier hangt een serene en mysterieuze sfeer! Alle inlichtingen op www.godelievevangistel.be

 

Slot Wijnendale

Na ons bezoek van een klein uur, maken we nu de verplaatsing naar Slot Wijnendale.


Ligging


















Met de fiets doet u een 40 minuten over de 13km. Met de auto gaat het natuurlijk iets sneller. Geen nood, naast de ingang van het kasteel vindt u een zeer toffe taverne waar u eerst van de fietstocht kan bekomen.


Geschiedenis

Deze plek ademt geschiedenis! Doorheen de eeuwen vervulde dit prachtige waterkasteel een bijzondere rol in de geschiedenis van onze contreien. Het is bijzonder interessant om deze even na te lezen op Wikipedia!


Om te onthouden:

  • Gwijde Van Dampierre was allicht de meest bekende van de Graven van Vlaanderen die hier woonde in de 14de eeuw.

  • Vandaag wordt een deel van het kasteel nog steeds bewoond door Jonkheer Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele. Het andere deel is opengesteld als museum (entrée 5€).

  • In 1940 deelde Koning Leopold III hier mee aan 4 van zijn ministers dat hij niet mee naar Londen zou gaan in ballingschap. Hij werd even later in Brugge door de Duitsers gevangengenomen.

  • Het betonbaantje naast het kasteel naar de parking, werd tijdens WOII door de nazi's aangelegd omdat er tijdens de oorlog bunkers met munitie op het domein worden aangelegd.

Vanwege de Corona-dreiging op het moment van mijn bezoek (einde juli 2020), heb ik het museum in het kasteel niét bezocht.


Site

Dit prachtige waterslot ligt in een geklasseerd natuurgebied van 180ha. Op de parking vindt u een kaart met verschillende wandel-, fiets- en mountainbike routes op het domein. De moeite waard om wat tijd voor uit te trekken! Vergeet niet een kleine stop te maken in de kapel.


 

Torhouts aardewerk


Het Belgisch aardewerk van de gebroeders Boch uit La Louvière is gemeenzaam bekend. Het kenmerkende blauwe aardewerk uit Delft in Nederland ook.


Alhoewel ik van kindsbeen af door mijn ouders - notoire antiekliefhebbers en -verzamelaars - werd meegesleurd naar allerlei tentoonstellingen, veilingzalen en beurzen, had ik tot mijn grote schande tot voor enkele jaren nog nooit van Torhouts aardewerk gehoord. Nochtans gaat het eeuwenlang terug.


Op deze website vindt u alle details terug over dit prachtig staaltje vakmanschap.


We bezoeken het museum voor Torhouts aardewerk, in het mooi gerestaureerde interieur van het Ravenhofkasteeltje, gelegen in een zeer mooi park in het centrum van Torhout.

Ligging

Stel uw GPS in ofwel op de Ravenhofstraat 5 ofwel op de bibliotheek van Torhout. Aan de ingang is slechts een beperkt aantal (betalende!) parkeerplekken. Aan de bibliotheek heeft u plaats genoeg als u met de wagen komt.


Op het pleintje voor de ingang, vindt u ook voldoende horeca om aan uw primaire behoeften te voldoen :)


Site

Het museum zelf had ik al bezocht, dus ik heb het ter gelegenheid van deze trip niet gedaan. Voor een luttele 1,5€ kan u uw ogen de kost geven. Zowel sier- als gebruiksvoorwerpen, tot op vandaag ambachtelijk gemaakt maken deel uit van deze unieke collectie!


Het parkje rondom het kasteeltje is idyllisch te noemen
 

Domein d'Aertrycke

Kunnen uw zintuigen nog meer natuurpracht, rust, cultuur en gastronomie aan? Misschien had ik dit artikel moeten beginnen met dit domein, maar dan bleef u hier misschien de ganse dag hangen :)

Aertrycke is een verrassende prachtig onderhouden en feeërieke groene long te midden van een glooiend plattelands landschap.

Ligging

U vindt dit domein dat tegenwoordig provinciaal domein is, vlakbij het kasteel van Wynendaele. Het adres is Zeeweg (zuid) 42, Torhout.


Site

In de streek praat men over het "Kasteel van de Maere". Dat is misschien een naam die u niets zegt, maar de bouwer van dit kasteel, August De Maere was in 1865 de uitvinder en stichter van de haven in Zeebrugge.

Tot de tweede helft van de 20e eeuw bleef het kasteeltje in handen van dezelfde familie die in de adelstand verheven werd en vandaar "d'Aertrycke" aan hun naam mochten toevoegen.


Sinds 2012 is het eigendom van de Provincie West-Vlaanderen. Gans de familie komt hier aan haar trekken!

Hier komt u om te genieten. Er zijn wandel- en fietsroutes op het domein. Een prachtige brasserie en in het kasteel een gastronomisch restaurant

Net voor mijn bezoek had het wat geregend. Stel u het parfum voor van het opdrogende bos waar de zonnestralen in vallen.



Sluit uw bezoek af met een wandeling en een verfrissing in dit sprookjesachtige park!

724 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page