top of page

Weekendje WAPI ? WAwatte??!

Bijgewerkt op: 20 aug. 2021

Nooit reisden we zoveel als vandaag. Onze mailboxen puilen uit met goedkope vluchten naar Dubai of New York. De klimaatmarsen en de hittegolven van 2019 in eigen land, doen toch wel wat wenkbrauwen fronsen. Maar los van de klimaatproblematiek (maar niet helemaal), waarom weten en kennen we zo weinig van de schatten die in ons eigen land achter iedere hoek voor het grijpen liggen?

De laatste decennia is onze kennis van eigen land drastisch achteruit gegaan. Een prachtige regio die absoluut een bezoek waard is, is wat de Waalse broeders WAPI noemen. Oftewel: la Wallonie Picarde.


WAPI? Wasda?

La Wallonie Picarde is een uitgestrekt en groen gebied tussen Lille (FR), Brussel, Mons en Kortrijk. Het bestaat uit 23 gemeenten, 2 natuurparken (het Land van de Heuvels en de Scheldevlakten) en 3 erfgoed- en winkelsteden (Tournai, Ath en Moeskroen).




In dit artikel, stel ik u een mogelijk programma voor van twee dagen, langs enkele kastelen (iedereen heeft zijn zwakke plekken), landschappen en bezienswaardigheden in WAPI.


Een prachtige regio die absoluut een bezoek waard is, is wat de Waalse broeders WAPI noemen.


 

Programma

Dag 1 :

  • Château de Seneffe en museum voor Zilversmeedkunst OF Château des Ducs d'Havré met rozentuin van 6000m² (seizoen)

  • Chapelle Notre Dame du Bon Vouloir : een verborgen pareltje dat een stop waard is.

  • Militaire begraafplaats St. Symphorien : uniek omdat hier zowel Duitse als geallieerde soldaten van WOI begraven liggen.

  • Bezoek aan Tournai

  • Diner en overnachting in hôtel Floréal te Mont Saint Aubert met panorama over WAPI en Tournai.


Dag 2:

  • Fietstocht langs de Schelde (fiets mee te brengen of te huren)

  • Romaans kerkje van St. Eleuthère in Esquelmes

  • Lunch in L’Escanguilles

  • Château de Beloeil (aanbevolen)


 

Dag 1

Château de Seneffe & omgeving

De omgeving van Seneffe valt eigenlijk net buiten la Wallonie Picarde omdat dit het oosten is van de provincie Henegouwen.

Er zijn buiten het kasteel nog enkele klassieke bezienswaardigheden die de lezer van boven de 45j al wel bezocht heeft met schoolreizen bv. de scheepsliften van Strépy en het hellend vlak van Ronquières.


Scheepslift van Strépy, een echt landmark


Château de Seneffe & park


Over de geschiedenis van dit kasteel, vindt u alles op Google. Zowel het domein als het kasteel zijn prachtig. Het park is verrassend, de waterpartijen en de vijver met waterlelies ronduit romantisch. In het park treft men ook nog een theater aan. U kunt er gemakkelijk uw voormiddag doorbrengen en een lekkere lunch gebruiken in de oranjerie waar een stijlvolle brasserie is gevestigd.

De ingang is volledig gratis; ieder seizoen heeft zijn charme in dit prachtige domein en in het museum alleen al, kan u gemakkelijk enkele uren doorbrengen.

Er is meer dan voldoende gratis parkeerplaats.


Kijkt u gewoon even mee:


Filmpje


Ligging

Rue Lucien Plasman 7, 7180 Seneffe



 

Château des Ducs d'Havré (optioneel)

Zijn roemrijke verleden ten spijt, blijft er van dit eens zo roemrijke kasteel enkel een ruïne over. Vooral in de jaren '30 komt het onbewoonde kasteel volledig in verval. Sinds 1979 probeert een vzw met privé-gelden sommige stukken van het kasteel te restaureren en te bewaren voor het nageslacht.


Eens was dit de verblijfplaats van de Prinsen de Craÿ (met trema!). In het seizoen is de rozentuin van 6000m² zeker een bezoek waard. Voor fotografen is dit een zeer mooie site en ook de kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin!


Foto's

Ligging

Rue Lucien Plasman 7, 7180 Seneffe



 

Beste lezer, hopelijk bevalt het artikel u. Al de content op deze website wordt u volledig gratis aangeboden. In het korte filmpje "The making of... - YouTube" leg ik u kort uit hoe een artikel als dit tot stand komt. Er komt meer bij kijken dan u misschien denkt!


Uw blogger is ook fotograaf. Als dank voor uw interesse, kunt u door een klik op de knop een kortingsbon downloaden voor een fotoshoot. Met plezier maak ik uw portret, dat van uw kinderen, familie, huisdier of evenement.


Vergeet na het afdrukken zeker niet verder te lezen!

 

Chapelle Notre Dame du Bon Vouloir


Foto's

Zelfs al slaat u het Château d'Havré over, dit verborgen pareltje is zo eenvoudig en zo mooi dat dat alleen al een bezoek waard is. Zelfs de weg er naartoe, is al pittoresk


Het gotische gebouwtje werd in 1631 door de familie Craÿ, Heren van Havré, gebouwd op de plaats waar ooit een lindenboom stond waar de Maagd Maria zou verschenen zijn.


Het koor zelf is beschermd met een ijzeren hek. Aan het aantal kaarsjes bij het Mariabeeld aan de ingang, zult u zien dat dit nog steeds een populair bedevaartsoord is.



Ligging

Rue Edouard Dewèze 99, 7021 Havré



















Militaire begraafplaats WOI te St. Symphorien


Aan het begin van WOI sneuvelden er aan beide kanten veel soldaten. Deze werden haastig begraven waar men plaats vond, vaak op burgerkerkhoven. In 1916 zocht de Duitse bezetter een plaats om zijn gesneuvelden te centraliseren en te herbegraven. De bioloog Jean Houzeau de Lehaie stond vrijwillig een stuk land af, op voorwaarde dat zowel geallieerde als Duitse soldaten er hun laatste rustplaats konden vinden. En zo geschiede... Wat deze plaats dubbel speciaal maakt, is dat zowel de allereerste als de allerlaatste gesneuvelde soldaten van WOI hier begraven zijn.

Een zeer bijzondere plek vol symboliek en emoties waar de Groote Oorlog nog heel tastbaar is en die oproept tot verzoening en bezinning!


Foto's


Ligging

Rue Nestor Dehon 32, 7030 Mons

https://goo.gl/maps/M337T9PZTAMPpGAg9


Tournai

Omdat het doel van mijn bezoek aan Wapi was om rust, kalmte en "afgelegen" cultuur te vinden, ben ik niet "speciaal" in Tournai geweest. Ik kan me echter goed voorstellen dat u niet zo'n kastelenfreak bent als ondergetekende. Daarom kan ik niet anders dan u aanraden om ook Tournai eens te bezoeken, al was het maar omwille van de bekende kathedraal met haar vijf torens.

Op www.tournai.be en https://www.visitwapi.be/nl/doornik-stad-van-kunst-and-geschiedenis vindt u alle info die u maar wil om een geslaagd bezoek aan Tournai te brengen.


Afsluiter van dag dag 1: Mont St. Aubert en Hôtel Floréal

Tijdens mijn dagelijkse trip door en naar WAPI zag ik vanop de A8 een heuveltop (butte) die mij fascineerde. Vanop een dikke 100m hoogte, moest het zicht op Tournai en de omliggende lappendeken toch fabuleus zijn. You bet is it!

Hôtel Floréal biedt echt voor elk wat wils! Met een panoramisch terras waar streekbieren geschonken worden, een ruime speeltuin voor de kinderen, een leuke brasserie met Belgische gerechten en correcte kamers aan een eerlijke prijs, kan je hier echt moeilijk voorbij.


Kijk gewoon effe mee!


Filmpje


Ligging


Place du Mont Saint-Aubert 2, 7542 Doornik

https://goo.gl/maps/s31V8aSt1Kih2kJaA

 

Dag 2

Tijdens de tweede dag van uw verblijf, is het programma iets lichter. Natuurlijk vult u het in zoals u wil, maar dit is wat ik u zou willen voorstellen:


Fietstochtje langs de bovenloop van de Schelde en omliggende streek. Indien u niet zelf fietsen meebrengt, kan u (elektrische) fietsen huren bij https://www.lamaisondeleaucourt.com/ Gelegen aan een zijarm van de Schelde in een antieke hoeve, is dat een ideale uitvalbasis voor fietstochten. Een kleine Google-opdracht toont u de meer dan 1600 fietsknooppunten die u toelaten om in Wapi prachtige (platte) fietstochten te maken!


Het landschap langs de Schelde is prachtig en afwisselend. Bovendien is deze bovenloop bevaarbaar voor schepen tot 1350 ton.



Romaans kerkje van St. Eleuthère in Esquelmes

Op uw fietstocht zeker een stop waard. Bent u geen fietsfanaat en verkent u liever de streek per auto? Aan de achterkant van het kerkje is een kleine parking, vlak aan het restaurant L’Escanguilles van waaruit u ook het jaagpad langs de Schelde kunt betreden.


Foto's

Ligging

Rue Marcel Delroeux 2, 7743 Pecq


Château de Beloeil

Sinds maar liefst acht eeuwen is dit magnifieke kasteel de residentie van de Princes de Ligne en dat is het vandaag nog. Dit is ongetwijfeld één van de mooiste kastelen in ons land. Niet voor niets noemt men het ook wel eens "Versailles van het Noorden".

De prinselijke familie stelt grote delen van het kasteel en het bijzondere park open voor het publiek. Ieder jaar in mei vindt er een bijzondere expositie plaats van amarylis-bloemen, die het kasteel een nog specialere uitstraling geven.


De kleine inkomprijs mag geen probleem vormen als afsluiter van uw weekend in WAPI. Beelden zeggen meer dan duizend woorden, daarom nog een laatste compilatie van dit magnifieke kasteel en zijn park.



1.231 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page