top of page

La veye de Nameur? Pur et dur!

Bijgewerkt op: 20 nov. 2020

Ook het Waals is niet het Frans dat u en ik op school hebben geleerd. En dat is lang niet alles wat u nog niet wist over Namen, of beter gezegd: la ville de Namur. Want waarom zouden we een stad anders noemen dan ze heet...


In deze bizarre COVID tijden is ontspanning belangrijker dan ooit. Daarom gebruikte ik één van de gratis NMBS trips om eens terug naar Namen te gaan. 20j later, zoals Martin Heylen op Eén want zo lang was mijn laatste bezoek aan Namen geleden...


Van uit Brussel brengt de trein u op een uurtje naar Namen. Uiteraard mét mondmasker!

 

Namen is Luik niet

Luik is eeuwenlang een machtscentrum geweest van waaruit de Prins-bisschoppen niet enkel het prinsbisdom maar het ganse Graafschap Loon bestuurden.


Alhoewel Namen vandaag de officiële hoofdstad is van Wallonië met zetel van het Waals Parlement, is de stad dikwijls het toneel geweest van strijd en oorlog met zeer veel schade aan het patrimonium tot gevolg. De machtswissels volgden mekaar op: de Bourgondiërs, Nederlanders, Oostenrijkers, Spanjaarden en Fransen hebben Namen bezet. Op Wikipedia vindt u een uitgebreide schets van de bewogen geschiedenis.


Ook al zijn de materiële gevolgen nefast geweest, toch is het gelukkig nog één en ander gespaard gebleven van het patrimonium.

Namen moet het vooral hebben van de sfeer. Het is er bijzonder aangenaam toeven in ieder seizoen. Vooral als shoppingstad heeft Namen heel wat te bieden. Uiteraard zijn tijdens de corona-periode waarin dit artikel geschreven wordt de meeste winkels gesloten.


Tijdens dit bezoek, heb ik Namen te voet doorkruist van aan het station tot aan de citadel.

 

Place de la Station


Het station van Namen is gebouwd in 1886 en is sindsdien ongewijzigd gebleven. Tot nu. Momenteel is men volop bezig om ook dit station te transformeren in een multimodaal station. De omvang van de werken is enorm. Zo zal het busstation op het dak van het nieuwe station komen. Daarvoor wordt een ijzeren constructie van 5000m² gebouwd.

De historische gevel wordt gelukkig bewaard.


 

Eglise Saint-Loup

In het kleine rue du Collège vindt u één van de mooiste barokke kerken van dit land. Deze kerk kan gemakkelijk de vergelijking doorstaan met bv. Carolus Borromeus in Antwerpen. Als bij wonder heeft die pareltje de Franse Revolutie overleefd.


Raadpleeg hier de ligging op Google Maps.


De architect was een Vlaming (Pieter Huyse) die echter nooit de kerk heeft gezien in haar afgewerkte vorm. Ze werd gebouwd door de paters Jezuïeten die zich in het naastliggende college hadden gevestigd. Oorspronkelijk was de kerk genoemd naar St. Ignatius, de stichter van de orde. Van bij de start van de bouw in 1621 was het duidelijk dat er onvoldoende financiële middelen waren.

Het heeft 20j geduurd om de kerk te voltooien. De architect was tegen die tijd overleden.



Omdat de kerk door het verval van de parochiekerk als dusdanig gebruikt werd, werd ze in 1777 herdoopt naar de patroonheilige van de parochie Saint-Loup. Dat ging o.a. ook gepaard met het overdragen van de kerkschatten!


Jammer genoeg is de kerk niet altijd te bezoeken. Het is aanbevolen om eerst de website te raadplegen. Als de kerk gesloten is, kan u door een glazen wand tenminste een blik werpen op het imposante interieur met zuilen van uitgeput roze marmer!

 

Een stielman heeft altijd werk...

Dat blijkt ook in Namen te kloppen. Deze artisanale koffiebranderij uit Brussel heeft ook hier een winkel waar men een antieke nog werkende koffiebrander letterlijk in de vitrine heeft staan. Het parfum is onweerstaanbaar!




U vindt de winkel in de rue de l'Ange.


Zoals de trouwe volger weet, noem ik bewust nooit namen van commerciële etablissementen.
 

Beurs en Belfort


Tijdens de zomermaanden staan er op de Place d'Armes vaak tenten waardoor het zicht op de mooie handelsbeurs belemmerd wordt.



Tijdens WOI werd deze buurt vrijwel volledig plat gebombardeerd. Het was eerst in 1932 dat de Handelsbeurs (Bourse) voltooid was. Ze werd gebouwd met het geld van door Duitsland gedane herstelbetalingen. Het Waalse parlement vond hier eerst een onderkomen maar sinds 2000 is het conferentie- en seminarieruimte.


Het Belfort ligt aan de zijkant van de beurs en is erkend als UNESCO erfgoed.

 

Djoseph èt Françwès (Joe and Frank)


Voor de beurs bevindt zich op de stoep een vreemd tafereeltje. Twee bronzen figuren marchanderen er blijkbaar over een slak in een kooitje.


De Namurois zijn bijzonder trots op dit beeldhouwwerkje van de plaatselijke kunstenares Suzanne Godart. De figuurtjes zijn imaginair en bedacht door een andere inboorling...


 

Pont du Musée

Namen is in de eerste plaats de samenvloeiing van de Samber en de Maas. Deze brug over de Samber dankt haar naam aan het archeologisch museum dat er vlak naast ligt. Enkele honderden meters verder mondt de rivier uit in de Maas.



Het historische gebouw aan het water was vroeger de vleeshalle, de "Halle al'char": het gildenhuis van de beenhouwers. Tijdens WOII werd dit 16de eeuwse gebouw zwaar beschadigd en werd tot 1950 gerestaureerd.


Van op de brug hebt u een mooi zicht op de buurt die men momenteel grondig herinricht, op de citadel met de bekende schildpad en ook het moderne cultureel centrum naast de vleeshal. Aan de overkant (het rode gebouw) ziet u ook het Waals Parlement.

 

Schildpad

Sinds 2015 maakt dit bronzen beeldhouwwerk van de Vlaamse kunstenaar Jan Fabre deel uit van het Naamse stadszicht. Daarvoor stond dit werk op de zeedijk in Nieuwpoort waar het meer dan eens ten prooi viel aan vandalisme.



U bereikt dit beeldhouwwerk door net naast de container kantoren de trap omhoog te nemen naar de citadel. Het is wel even klimmen maar het uitzicht is prachtig!

 

Citadel

Al eeuwen beheerst de citadel de stad op een 100m hoge heuvel boven Samber en Maas. Het is één van de grootste burchten van Europa en is o.a. bekend om haar uitgebreid ondergronds netwerk van gangen waarvan men 4km heeft gerestaureerd (te bezoeken). Sinds de 3e eeuw is hier al een fort. Tijdens de Spaanse overheersing werd de citadel aanzienlijk versterkt.


Veel Vlamingen kennen de citadel van de motorcross of cyclo-cross wedstrijden die hier jaarlijks worden georganiseerd.



Bovenop de heuvel vindt u een park van 15ha. Tijdens mijn bezoek was uit voorzorgen de citadel niet toegankelijk. Het uitzicht blijft natuurlijk fabuleus. U ziet de basiliek en "la confluence" en vele andere stadsdelen.


Ik wens u een zeer aangename binnenlandse citytrip toe in Namen!
142 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page