top of page

In Biggenaat es en bos...

  • Foto van schrijver: Peter van Topbestemming België
    Peter van Topbestemming België
  • 19 dec 2019
  • 3 minuten om te lezen

Vrij vertaald naar het Nederlands: in Buggenhout is een bos... En wat voor één. Buggenhout is overigens véél meer dan het bekende Buggenhout-bos, een natuurdomein van maar liefst 200ha, gelegen in de buurt van Dendermonde, niet ver van de Schelde.


In dit artikel neem ik u mee voor een halve dag prachtige natuur en een snuifje cultuur, allemaal op grondgebied van groot-Buggenhout. U trekt hiervoor best ongeveer 4-5 uur uit. We maken een prachtige wandeling van 8km in Buggenhout-bos, maar niet zonder de Boskapel te bezoeken. Vervolgens rijden we naar Opdorp voor een natje en een droogje en we sluiten af met een ommetje langs twee mooie kastelen.



Als u er graag een volledige dag op uit trekt, kan u deze trip combineren met een bezoek aan historisch Dendermonde, zoals ik reeds in een vorige blogpost beschreef.


Een wandeling in Buggenhout-bos, gecombineerd met een bezoek aan de Boskapel, een lunch in Opdorp en een ommetje langs het kasteel van Opdorp en het Hof te Melis, met als afsluiter een bezoekje aan Lippelo-bos voor de die-hards staat garant voor een Zen-namiddag!

Deze wandeling kan u maken in ieder seizoen maar persoonlijk prefereer ik de herfst omwille van de kleurenpracht. De foto's die u ziet, zijn dan ook genomen in november.




Boskapel, ommegang en wandelroute

Het startpunt van de wandeling ligt langs de Kasteelstraat in Buggenhout. Het Agentschap Natuur en Bos heeft daar een ruime en gratis parking voorzien (zie plannetje hieronder). Bij aankomst ziet u onmiddellijk dat ook de horeca zeer goed vertegenwoordigd is.


Er zijn wel meerdere kapellen in de streek die midden in een bos gebouwd zijn. Deze boskapel werd gebouwd in de 16de eeuw, op de plek waar ridder Jan de Rijcke, drossaard van Grimbergen en Buggenhout, op 4 december 1504 tijdens een jachtpartij door een wild zwijn gedood werd. De arme man die nochtans een befaamd jager was, was zodanig toegetakeld dat hij ter plaatse begraven is. In de 17de en 18de eeuw werden nog verschillende uitbreidingen gedaan en werd ook het torentje gebouwd. Sinds 2004 is het geheel beschermd erfgoed.


De ommegang in het bos rond de kapel werd aangelegd in 1949. Nog steeds vindt er in het voorjaar een ommegang plaats! Neem zeker voldoende tijd om de bijzondere sfeer op te snuiven van de ommegang en vergeet niet een kaarsje te branden voor uw geliefden in het bijgebouwtje van de kapel, ongeacht uw overtuiging of religie.



Ik raad u ten stelligste aan om de wandeling van 8km, uitgestippeld door het Agentschap Natuur en Bos te maken. Het begin vindt u bij het bord dat zich bevindt aan de straatkant, enkele meters voorbij de ingang naar de Boskapel.


Details vindt u ook hier.



Opdorp Dries

We rijden enkele kilometers verder tot op de Dries van deelgemeente Opdorp. Hier vindt u het geografische middelpunt van Vlaanderen. Althans zo werd bepaald door studenten Toegepaste Wetenschappen in opdracht van een professor van de KU Leuven.


Dries doet u misschien eerder denken aan de populaire voetballer Dries Mertens, één van onze beste Rode Duivels van het moment. Een Dries is echter synoniem voor driehoekig Frankisch plein van 3.7ha. Op dit plein vindt u verschillende interessante gebouwen die u kan bekijken; ik heb het niet gedaan tijdens mijn trip.





Indien u wenst, kan u hier iets eten of drinken. Buggenhout is namelijk de bakermat van de bekende bieren Kwak en Karmeliet, die al sinds 1791 door zeven generaties van dezelfde brouwersfamilie Bosteels hier gebrouwen werd.


De brouwerij kan trouwens bezocht worden (www.bestbelgianspecialbeers.be). Recent werd de brouwerij overgenomen door AB Inbev maar het bier wordt nog steeds in Buggenhout gebrouwen.
















Kasteel van Opdorp

Op enkel stappen van de Dries, ligt dit kasteel waar sinds de jaren '80 een heemkundig museum is gevestigd (check even de website voor de openingsuren). Het kasteel en het park zijn op zich niet zo heel bijzonder, ware het niet dat beiden te zien waren in de populaire VRT reeks "Stille Waters" waarin het kasteel de rol speelde van een psychiatrische inrichting.




Hof Te Melis

Nu we toch in de buurt zijn, zou het zonde zijn om niet even een ommetje te maken langs Hof Te Melis. Dat ligt net niet meer in Buggenhout, maar in Lippelo, deelgemeente van St. Amands, epicentrum van de aspergeteelt in Vlaanderen.


Dit prachtige kasteel met slotgracht is gebouwd in neo-renaissance stijl en wordt vandaag bewoond door graaf Geoffroy de Pierrefeu. Het is dus niet toegankelijk, maar de prachtige dreven zijn dat wel en ook het aanpalende Lippelo-bos is toegankelijk voor het publiek.




Ik hoop dat u zult genieten van dit dichtbij tripje en dat u ook het zalige Zen-gevoel mag ervaren dat ik er had!!
 
 
 

Comments


© 2021 Peter Vantieghem. Alle foto's, teksten en beschrijvingen zijn auteursrechterlijk beschermd. Misbruik en ongeoorloofd gebruik wordt vervolgd.

Bevalt deze site u?

De creatie van de inhoud kost veel tijd en geld.

Denkt u aan Peve Visuals voor uw fotoshoot?

bottom of page