top of page

Antoinisten, impasses en klassiekers in prachtig Luik

  • Foto van schrijver: Peter van Topbestemming België
    Peter van Topbestemming België
  • 21 dec 2020
  • 8 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 22 dec 2020

Uit deze impasses wil u niet uit geraken en Antoinisme is de énige godsdienst ontstaan in België... En waarom zou Luik in godsnaam de "vurige stede" zijn? Geprikkeld? Gaat u er even rustig voor zitten want Luik heeft heel wat te bieden. U weet ondertussen dat ieder woord en iedere letter in de titel van dit artikel een betekenis heeft...


Waarom?

De afgelopen jaren heeft de stad Luik heel wat - geslaagde - inspanningen gedaan om haar imago op te krikken en meer toeristen aan te trekken. Jarenlang had Luik een twijfelachtig imago als onveilige en onverzorgde stad waar misdaad hoogtij vierde.

Ochtend op meer dan 100m boven de stad

Beroepshalve heb ik Luik, Liège (Lídge in het dialect) en zijn Liégeois (de inwoners en hun dialect) vrij goed leren kennen. Zelfs de Walen zijn het erover eens dat de Liégeois een speciaal volkje zijn. Hetzelfde geldt voor hun patois, hun dialect dat wordt gekenmerkt door de nasale langgerekte klinkers.


Een bijzondere stad vraagt een bijzondere benadering. In dit artikel bekijken we Luik vanuit meerdere invalshoeken. U kan hier gemakkelijk een weekend mee vullen. Wij vulden er maar liefst twee artikels mee!

Misschien heeft het te maken met de unieke bestuursvorm waarbij de klerikale en de bestuurlijke macht gecentraliseerd was bij de Prins-Bisschoppen die Luik meer dan 800j hebben gedomineerd?


Weet, mijn beste lezer, dat er dus wel degelijk sprake is van enige emotionaliteit als ik schrijf over de vurige stede. Het zal moeilijk worden om dit artikel "kort" te houden, want Luik is veelomvattend.


De invalshoeken die in dit artikel belicht worden zijn:

  • Luik van boven bekeken.

  • Luik langs onder bekeken

  • De Luikse impasses

  • Luikse klassiekers

  • Shoppen in Luik (deel 2)

  • Street art in Luik (deel 2)

  • De tegenstellingen van Luik (deel 2)

Vurige stede, vanwaar komt dat eigenlijk?


Laat me toe eerst even iets recht te zetten. Op verschillende websites en social media lees ik dat de gekende metafoor uitgevonden werd door de auteur en legerofficier Adrien Carton de Wiart in zijn historische roman "La cité ardente" uit 1904.


De waarheid gaat veel verder terug. In de 15de eeuw was er namelijk al een conflict tussen de Luikenaars en de hertog van Bourgondië, Karel de Stoute. De enige manier die hij zag om Luik en zijn bewoners onder de duim te houden, was het plunderen en in brand steken van de stad om haar bewoners te elimineren. Deze brand moet dagenlang gewoed hebben en vandaar komt het metafoor "de vurige stede" oorspronkelijk.


Veel lees-, kijk- en reisgenot over en in de vurige stede!!


Luik, van boven bekeken

Onze trip begint.... aan het ziekenhuis. Inderdaad het CHR Citadelle,is de ideale uitvalsbasis voor deze trip. Het is gebouwd op de plek waar eeuwenlang de citadel heeft gestaan die tot en met WOII actief gebruikt werd. Ze was gelegen op een heuvel van 110m met een fantastisch zicht op de stad.


Parkeren is een probleem in de buurt van het drukbezochte ziekenhuis. Ik parkeerde mijn wagen op de betaalparking van het ziekenhuis. De betaalautomaten staan in de hall van het ziekenhuis.


Bekijk hier de ligging op Google Maps.



De naam zegt het zelf. Dit ziekenhuis werd in 1970 gebouwd op de plaats waar eeuwenlang de citadel van Luik stond. In tegenstelling tot bv de citadel van Dinant, heeft dit fort een actieve rol gespeeld in de talloze oorlogen en gewapende conflicten die Luik moest doorstaan. Op bovenstaande foto ziet u nog de overblijfselen van de bakstenen citadelmuren.


Voor een volledige uitleg over de citadel en haar lange en complexe geschiedenis, verwijs ik u graag naar Wikipedia.


U kunt een dagtrip maken naar Luik maar u maakt er best een weekend van

Als u het asfaltbaantje volgt dat naast de speeltuin loopt tegenover de ingang van de ziekenhuisparking, komt u aan het monument van de gesneuvelden.



Tijdens uw trip zult u zien dat de wereldoorlogen ook nu nog alomtegenwoordig zijn in Luik. Monumenten, standbeelden, gedenkstenen en parkjes zijn in de ganse stad ter ere van de oorlogsslachtoffers van de wereldoorlogen. Luik had door zijn unieke ligging aan de Maas en de nabijheid van de Duitse grens dan ook veel te verduren van het oorlogsgeweld.


Het uitzicht over de stad is van hier echt fenomenaal. Als u hier 's ochtends komt en de zon priemt door de ochtendnevel, is de Maas een lichtend lint aan uw voeten!


Luik, dat is klimmen. Montagne de Bueren. Langs onder bekeken

U hebt nu met eigen ogen gezien hoe de stad gebouwd is in de Maasvallei en sinds eeuwen geniet van de natuurlijke bescherming van de heuvels rond de stad. Tegelijk zijn de heuvels ook een belemmering voor de uitbreiding van de stad, zodanig dat de bebouwing zich heeft uitgestrekt tot vlak tegen en zelfs op de flanken van sommige heuvels. Dat zal blijken uit de rest van dit artikel.


Als u naast het monument naar beneden gaat, komt u aan de fameuze Montagne de Bueren, een trap van 374 treden die u onmiddellijk naar de wijk Féronstrée in het historische centrum brengt.


U kan uw wagen laten staan en te voet naar beneden gaan, wetende dat u dan ook terug omhoog moet. De bus naar het ziekenhuis is een alternatief of u kan met de wagen naar beneden rijden en u parkeren op één van de vele (betaal)parkings in de historische binnenstad.


We treffen mekaar opnieuw aan de voet van de trap, naast... le Temple du Culte Antoiniste...

Tempel van de cultus der Antoinisten.


Dat uw blogger niet vies is van een grapje of woordspeling, weet de trouwe lezer al even. Dit is echter pure ernst; het verklaart tevens een deel van de titel van deze blogpost.


Bekijk hier de ligging van de kerk op Google Maps.


Het Antoinisme is een erkende godsdienst van publiek nut, erkend bij KB van 3 oktober 1922

De christelijk geïnspireerde orde werd opgericht in 1910 door de mijnwerker Louis Antoine (1846-1912) in Jemeppe-sur-Meuse.

Hij hielp gedurende 25 jaar zieken, aan wie hij ook zijn fortuin liet. Hij was beïnvloed door de geschriften van Allan Kardec. Hij stichtte daarop een beweging genaamd "de wijngaarden van de heer', waarbinnen hij ook zijn mediumachtige praktijken toepaste. Hij onderzocht minstens 60 zieken per dag, die hij dan trachtte te genezen. Op 19 februari 1901 werd hij veroordeeld tot een boete van 60 FR. door de correctionele rechtbank in Luik voor het uitvoeren van illegale medische praktijken. Hij genas door gebruik te maken van gemagnetiseerd papier en thee.


Na zijn overlijden nam zijn vrouw de leiding over tot in 1940.


Tot op vandaag zijn er enkele duizenden actieve Antoinisten, voornamelijk in België en Noord-Frankrijk, maar ook in Nederland, Zwitserland, Monaco en de Verenigde Staten.


Het gebed neemt een belangrijke plaats in maar deelname aan de bijeenkomsten is niet verplicht. Antoinisten mogen ook deelnemen aan andere bijeenkomsten. Ze hebben buiten de Christelijke feestdagen nog twee extra feestdagen. Ter ere van de stichter en diens echtgenote.


Luik, met impasses waar je niet uit wil...

Een veelgebruikte definitie van dit woord is: een probleem waarvoor geen of een zeer moeilijke oplossing is.


Een andere betekenis die misschien eerder in het Frans gebruikt wordt, is: een doodlopende straat met maar één uitgang. Door de ligging van Luik, lopen heel wat straten dood tegen de heuvels die Luik omringen.



Tot op vandaag zijn er een heel aantal bewaard die ook nog steeds bewoond worden. Als u naar de trap van Bueren kijkt, gaat u naar rechts en we volgen de rue Hors-Château. Aan de linkerzijde van de straat ziet u regelmatig kleine poortjes met ronkende namen als Impasse des Ursulines, Impasse Venta of Impasse Hubart


Veel tuintjes en steegjes zijn een paradijs voor fotografen. Let u er wel op om de bewoners niet te storen en de privacy van deze mensen te respecteren?

Luik - "les grands classiques"


Met wielerklassiekers heeft het niets te maken, maar misschien denkt u onmiddellijk aan de wereldberoemde Luikse wafels en de "sirop de Liège"? Jammer genoeg blijven tijdens mijn bezoek in volle lockdown light de smul-etablissementen dicht.


"Pour la petite histoire": de beroemde stroop wordt helemaal niet in Luik gemaakt. De fabriek bevindt zich sinds 1937 in Aubel, meer oostwaarts vlakbij de Oostkantons.

Topbestemming België heeft niet enkel maar de intentie om de "originele uit te hangen". Zoals iedere stad heeft ook deze stad enkele "must see" punten. Omdat we geen "Tripadvisor bis" willen zijn, heb ik dit beperkt. Er zijn tonnen andere websites waar u deze info ook kan vinden.

De volgorde waarin u deze prachtige plaatsen bezoekt, kan u zelf bepalen vermits alles op wandelafstand ligt. Bij iedere stop vindt u de link naar Google Maps.



OLV Onbevlekt Ontvangenkerk

Aan deze prachtige barokkerk hangt een wel zeer bijzonder verhaal. Wegens ingrijpende restauratiewerken aan de binnenkant, is ze momenteel niet te bezoeken.



U vindt dit kerkje even voorbij de trap waarvan hierboven sprake. Tegenwoordig is het eigendom van de naastgelegen school maar oorspronkelijk werd de kerk door de ongeschoeide Karmelietessen gebouwd in 1618. Na de Franse Revolutie kochten de zusters het gebouw weer terug en later doorverkocht aan de paters Redemptoristen die ze opnieuw wijdden onder haar huidige naam.


Sinds 1840 bevindt zich het skelet van de heilige Alenia in een kist onder het hoofdaltaar.

Sint Bartolomeüskerk en Place St. Barthélemy

Als u op uw wandeling twee torens in rood-witte steen ziet, steekt u langs de smalle straat voor de kerk door naar het plein aan de andere kant.


Bekijk hier de ligging op Google Maps.

De geschiedenis van deze kerk gaat meer dan 1000 jaar terug! Zoals de meeste kerken is ze in de loop der eeuwen verschillende keren herbouwd en uitgebreid. Het huidige uitzicht met de rombische vorm en de twee kleuren is typisch voor het Rijnland.


Op Wikipedia vindt u de geschiedenis in geuren en kleuren! De doopvont in deze kerk wordt beschouwd als één van de zeven wonderen van België, net zoals bv. het Lam Gods of de Kruisafneming van Rubens.


Neem zeker even de tijd om te verpozen op één van de banken op het plein. Het is één van de oudste van de stad.


In cortenstaal op de hoek van het plein ziet u "Les Principautaires" : de machtige prinsbisschoppen en aan de andere kant het volk die een farandole, een typische dans doen en weinig ontzag tonen voor de clerus en hun macht.


Aan de fonteinen in Luik zijn ook websites en boeken gewijd. Het Lambrecht-fontein dat u op de foto's hierboven ziet, werd gebouwd ter nagedachtenis van een bekend verzetsstrijder uit WOI die een netwerk van tientallen spionnen uitbouwde. Uiteindelijk werd hij verraden en in 1916 gefusilleerd.

Grand Curtius en Ansembourg museum

Aan de overkant van de straat ziet u twee musea waarvan u op de toeristische websites alle details terugvindt.


Hoek rue du Palais - rue Moray

Op deze hoek vindt u enkele interessante gebouwen.



Intermezzo: de harde realiteit van Luik en de wereld

Net om het hoekje, een beetje weggestoken op de hoek van het Belfius kantoor "Place du Marché" in de rue des Mineurs 2 een gedenksteen ingemetseld in de gevel van het bankkantoor.


Niet ter ere van één of andere heilige of martelaar. Althans niet uit één van de wereldoorlogen.



Deze jongeman werd in 2012 ontvoerd en vermoord omwille van zijn LGBTQ geaardheid. Vandaar de kleurige strepen boven zijn gedenksteen.


Het was - jammer genoeg - de eerste homofobe misdaad in België. Gelukkig werden de daders gepakt en veroordeeld. Zij zitten momenteel een levenslange gevangenisstraf uit.


Hoe lang deze link naar een krantenartikel uit die tijd nog zal blijven bestaan, weet ik niet. Het geeft u alleszins een idee van wat er toen speelde.


Luik - les grands classiques - Vervolg


Het hart van historisch Luik is de Place St. Lambert. Voor u dit monumentale plein betreedt, ziet u aan de linkerkant op de Place du Marché het voormalige stadhuis van Luik (ook wel La Violette genoemd) geflankeerd door het fontaine de la Tradition.


Place du Marché


Prinsbisschoppelijk paleis


De Place St. Lambert is waar tot in 1794 de kathedraal stond die na de Franse Revolutie werd afgebroken. Daarmee kwam ook een eind aan de 800 jaar lange heerschappij van de Prins-bisschoppen van Luik die zowel de seculiere als de klerikale macht uitoefenden. Hun paleis domineert nog steeds het plein en de omliggende straten.


Een eenvoudige Google zoekopdracht geeft u alle informatie over het paleis, het plein en zijn rijke geschiedenis.


Vandaag is het een populaire ontmoetingsplaats voor jongeren.


Waalse opera

Iedere zichzelf respecterende stad heeft er één. Jammer genoeg verstaat men in Luik net zoals elders ook de kunst om stadszicht volledig om zeep te helpen. Deze opera werd in 1818 gebouwd tijdens de Nederlandse overheersing met afbraakmateriaal van een dominicanenklooster en een kerkgebouw die hier vroeger moeten gestaan hebben.


Einde deel 1


Luik heeft zoveel te bieden en er is zoveel te zien, maar als u al tot hier geraakt bent, bent u het lezen allicht al beu. Daarom heb ik ook een tweede artikel over een ander zeer boeiend gedeelte van Luik klaar!

תגובות


אי אפשר יותר להגיב על הפוסט הזה. לפרטים נוספים יש לפנות לבעל/ת האתר.

© 2021 Peter Vantieghem. Alle foto's, teksten en beschrijvingen zijn auteursrechterlijk beschermd. Misbruik en ongeoorloofd gebruik wordt vervolgd.

Bevalt deze site u?

De creatie van de inhoud kost veel tijd en geld.

Denkt u aan Peve Visuals voor uw fotoshoot?

bottom of page